-->

Wat is spiritualiteit?

26 november 2020

In de eerste onderzoeksfase van iets nieuws in mijn leven begin ik eigenlijk altijd bij Wikipedia, dus eens zien wat daar wordt gezegd over wat spiritualiteit is.

“Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.”

Nou, daar is alles wel mee gezegd, einde blog 😊 Nee gekkigheid natuurlijk.

Voor degene die op zoek is naar absolute antwoorden kan hier niet zo veel mee, de uitleg van wiki, maar dat is ook niet de bedoeling van spiritualiteit, vind ik persoonlijk. Het mooie van spiritualiteit is dat het zo ver reikt als je zelf kunt gaan in jouw eigen interpretatie; beginnend bij zelfontplooiing en ontwikkeling naar een meer diepgaande spirituele ontwikkeling en ja, wat is dat dan? Dat kan ieder voor zichzelf bepalen en daarin, daarmee, tijdens die ontwikkeling tref je dan gelijkgestemden aan die jouw bevindingen bevestigen en je nog meer diepgang bieden.

Bij mij is het begonnen met persoonlijke ontwikkeling, altijd blijven leren is mijn motto en ik kan ook niet zonder. Dat begon met “reguliere” opleidingen of cursussen, totdat ik merkte wat het effect was op mijn innerlijke beleving van mezelf en de wereld door vakken als communicatieve en sociale vaardigheden. Ik heb altijd al een filosofische inslag gehad en mocht altijd al graag nadenken over waarom ik hier op aarde ben. Doordat deze vakken op mijn pad kwamen om het hogerop te kunnen zoeken in de ratrace van het leven, werd dit opnieuw aangewakkerd, het vlammetje ging weer aan. Ik realiseerde me dat ik door zelfreflectie en spiegelen een andere kijk kreeg op mijn eigen gedrag, het effect daarvan op anderen en vice versa. Tijdens de zelfde opleiding kreeg ik het advies om : De kracht van Nu” van Eckhart Tolle te gaan lezen en ja, dan gaat er in eens heel veel veranderen. Ondanks mijn filosofische karakter en continue persoonlijke reflectie was ik toch in de valkuilen van onze gehaaste maatschappij getrapt en daardoor alleen maar vanuit mijn hoofd aan het leven.

Door niet alleen maar vanuit het hoofd te reflecteren, om feedback te vragen etc, zoals mij werd geleerd, maar door naar binnen te keren en daar waar te nemen wat ik, mijn ware ik, er allemaal van vind, krijgt spiritualiteit pas echt een plek; ik maakte kennis met mijn intuïtie, het verlangen van mijn hart en vandaar uit de overtuiging dat leven vanuit daar meer oplevert dan alleen maar vanuit het hoofd. Eckhart leerde me al gauw dat het hoofd de dienaar is en niet de commandant en ik geloof dat het Wayne Dyer was die vroeg, maar het kan trouwens ook Eckhart geweest zijn “Als je hoofd, je hersenen het commandocentrum zijn, wie is dan de commandant? Ja goede vraag! Voor mezelf op zoek gaan naar antwoorden op dit soort vragen, dat is voor mij spiritualiteit. Hoe meer contact er ontstaat met mijn innerlijke beleving van het leven, mijn innerlijke wijsheid, hoe meer mogelijkheden er ontstaan. Met daarnaast een hele mooie samenwerking tussen hart en hoofd, want laten we wel zeggen dat we, de mens, gezegend zijn met zo’n mooi instrument, onze hersenen waar we zo veel mooie dingen mee kunnen doen.

Het heeft me geleid naar een overtuiging dat de commandant, de waarnemer in het grote geheel, jouw persoonlijke licht, je ziel, de bron in jou, zo veel groter is dan het lichaam waarin het huist. Het eeuwige licht dat wijzer is dan je brein ooit kan wensen en mogelijkheden heeft die zijn (of haar) pet te boven gaan. Het heeft contact met de bron zelf en alles wat het heeft gecreëerd, het stelt me in staat te leren over de mijn spirituele gidsen en engelen, het verruimt van vermogen om te handelen vanuit mijn intuïtie en zelfs mijn intuïtie te kunnen gebruiken om anderen te helpen, het is een waar cadeau. En nog geloof ik dat dit alleen nog maar het begin is. Zoals al eerder aangaf is spiritualiteit, voor mij nu althans, zo grenzeloos als het universum zelf en een behoorlijke verrijking van mijn (be)leven. Ik kan me geen wereld voorstellen zonder spiritualiteit en aangezien mijn nieuwsgierigheid misschien wel even grenzeloos is, ben ik erg benieuwd wat voor mooie dingen ik allemaal nog meer van ontdekken en beleven.

Terug naar het overzicht