-->

De Duivel in de Tarot

16 april 2021

1 van mijn favoriete kaarten van de Tarot is de Duivel. Het is 1 van de kaarten waar veel mensen van schrikken wanneer deze in een legging onder hun ogen komt. En dat snap ik wel. De Duivel betekent dat er iets niet in de haak is, dat je mogelijk te maken hebt met een persoon die je onheus bejegend of, en dat is in de meeste gevallen zo, dat jij jezelf onheus bejegend. De Duivel, zeker in het Licht Ziener Tarot deck, kijkt je heel verleidelijk aan en nodigt je uit om met hem mee te gaan. Hij biedt je allerlei leuke en spannende dingen aan en zonder verder te kijken dan die zwoele ogen en wilde haren van hem ga je mee. Je mist dat aan zijn uitgestrekte hand touwtjes vast zitten die jou vastketenen aan zijn wil. Verleiding wordt verslaving en een gevoel van vastzitten en niet meer kunnen ontsnappen is wat volgt. Deze kaart kan dan ook zeker als een waarschuwing opgevat worden in een reading, geheel afhankelijk van de andere kaarten natuurlijk.

Zoals met alles in het leven heb je altijd een keuze. Zelfs wanneer je het gevoel hebt vast te zitten en er geen uitweg meer mogelijk lijkt. Ook dan heb je een keuze. Het mooie aan deze kaart vind ik dan ook de uitnodiging van de Duivel om eens goed te kijken naar waar jij jezelf aan vastketent. Op wat voor manier ben jij jezelf van je eigen vrijheid aan het beroven. Dit kan klein zijn en groter. Het kan om de reguliere en bekende verslavingen en verleidingen gaan, zoals drugs, alcohol, tabak en seks, maar verslaving zit hem ook in subtielere dingen, zoals gedachtepatronen, gevoelens en gewenning aan bepaalde situaties… je comfortzone bijvoorbeeld of juist het omgekeerde. Gewend zijn aan bepaalde (negatieve) reacties of situaties en deze dan steeds opzoeken, omdat je dit nu eenmaal gewend bent. Het is bekend, je weet hoe je er mee om moet gaan en je overleeft, prima toch?. De Duivel gaat over het doorbreken van een cirkel die je vasthoudt in een bepaald patroon en alleen jij bent in staat om deze cirkel te doorbreken. Niet iemand anders, geen omstandigheden die eerst dienen te veranderen, zodat jij een andere keuze kunt maken. Nee, jij bent zelf degene die de omstandigheden veranderd door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag, je eigen gedachten of gevoelens en een andere keuze te maken dan die je steeds maakt en je gevangen houdt in die welbekende cirkel.

Zelf heb ik meerdere van deze cirkels mogen doorbreken, van zowel “echte” verslavingen als van de onderliggende, onbewuste en even verslavende gedachtenpatronen. Iets wat onschuldig begint, het toegeven aan een verleiding puur uit nieuwsgierigheid wat uitmondt in een verslaving is natuurlijk nooit iemands intentie en toch kan het gebeuren, om wat voor reden dan ook. De kunst is om het te herkennen voor wat het is, te accepteren en er vervolgens voor te kiezen om het los te laten. Dit klinkt nu heel simpel zo in deze paar regels, in de praktijk is dat zeker niet het geval. Het kan heel moeilijk zijn een verslaving te doorbreken, de sigaretten te laten liggen of te breken met die ene toxische persoon. De reden waarom we het vaak niet doen en in die cirkel blijven hangen is omdat er onderliggende gedachtepatronen aan te pas komen die omgeturnd mogen worden voor een ander resultaat. Gedachten als “ik ben niet genoeg” of “hij of zij vindt mij dan niet meer aardig”, “ik kan het niet alleen” of “dat gaat me toch nooit lukken” beperken je in je keuzevrijheid. In ieder geval dat denk je, door die gedachten…. Nu wordt het toch een stukje ingewikkelder, maar toch niet onmogelijk. In mijn leven heb ik met verschillende ‘verslavingen’ te maken gehad dus ik ken mijn duiveltje maar al te goed. Het moeilijkste was niet het stoppen met de verslaving of het breken met mensen en situaties die een risico vormden om terug te vallen. Het echte moeilijke deel was het gevecht met mijn eigen gedachten, mijn gevoel van eigenwaarde en mijn kijk op de toekomst. Het gaat om subtiele momenten waarin je gedachten en gevoelens heel snel het duiveltje in jezelf, je donkere kant, kan activeren waardoor je heel snel weer terug bent waar je niet wilt zijn. Het leren om die momenten, die gedachten en gevoelens te herkennen en ze vervolgens om te buigen, dat is het gevecht en de plek waar het echt werk, je persoonlijke ontwikkeling, plaats vindt. Juist daar ligt de meeste groei, kracht, liefde en wijsheid. Om wat voor situatie het dan ook gaat waar jij aan vast geketend zit.

Deze negatieve en belemmerde overtuigingen, vrijheid beperkende gedachtepatronen kun je in veel situaties terugvinden. In de manier waarop je met jezelf omgaat en je lichamelijke gezondheid, hoe je jezelf voedt, de manier waarop je met relaties omgaat en je grenzen bewaakt. De manier waarop je omgaat met je werk; werk je om te leven of leef je om te werken… Hoe dan ook, wanneer jij je beperkt en gevangen gaat voelen, je belemmert voelt in je bewegingsvrijheid dan is het tijd om de uitnodiging van de Duivel te nemen voor wat hij is. Jezelf eens lang en hard in de spiegel aan te kijken en de regie terugpakken waar je hem weg gegeven hebt. Mijn grootste les is wel geweest dat echte kracht, en liefde, zit in het nemen en pakken van die regie, de verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen leven. Door niet langer te wijzen met een vinger naar een ander of je omstandigheden en zelf het heft in handen te nemen en een andere weg te kiezen dan die je daarvoor altijd nam, een andere manier van kijken, denken en voelen. Hoe klein of hoe groot de situatie ook is. Of het nu om een “echte” verslaving gaat, om een baan waar je niet langer blij van wordt, het opkomen voor jezelf wat je nu nalaat, het veranderen van de opvoeding van je kind… noem het maar op. Er zijn talloze situaties te bedenken waarin je vast kan komen te zitten in je eigen gedachtepatronen die rondjes blijven maken. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen en daarbij de keuze om het anders te willen doen, verander je wezenlijk al iets en is de eerste stap al gezet.

De Tarot is een geweldige tool om jezelf uit te dagen en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Ja, het wordt ook in verband gebracht met magie en de toekomst voorspellen, maar dit is niet hoe ik er mee omga. De Tarot legt een pad uit die je doorloopt in je persoonlijke ontwikkeling, de magie zit hem in de kaarten die je toevallig te zien krijgt en nu net die kaarten zijn die je nodig hebt om te zien om een licht te schijnen op een moment op het pad van jouw persoonlijke ontwikkeling waar je nu mee bezig bent. Een blik de toekomst in hoort daarbij… wat zou de uitkomst zijn wanneer ik deze stappen zet, maar ook hier heb je altijd te maken met vrije wil en de keuzes die je dus zelf maakt. En ieder moment is weer een ander moment waarin weer andere keuzes gemaakt kunnen worden.

Goed, de Duivel, charmant en uitnodigend, uitdagend en verleidelijk, leert hij ons om onze donkere kant aan te kijken, te (her)kennen, te accepteren, ervan te leren en te groeien. Wanneer deze kaart in jouw reading komt, schrik hier dan niet van, maar zie het als een uitnodiging om te groeien, om naar binnen te keren en jezelf af te vragen of de situatie waarin je je begeeft beklemmend voelt vanwege de betrokkene(n) of de gedachten en gevoelens die jij hebt over deze situatie of persoon. Houdt deze situatie jou gevangen of houd jij jezelf gevangen in deze situatie? Wacht je tot de situatie of persoon verandert of neem je het heft in eigen hand en maak jij een andere keuze waardoor je de ketenen los gooit of blijf je vast zitten? Alles is mogelijk!

Om de Numerologie er nog even bij te pakken, alles is immers met elkaar verbonden; de Duivel kaart is nr. 15 van de Grote Arcana. 1+5=6 en de 6 staat voor bezinning, dienstbaarheid, verantwoordelijkheid en de 6 is heel verzorgend en voedend. Die past zo mooi bij de Duivel. Je kunt pas dienstbaar zijn aan een ander als je eerst dienstbaar bent aan jezelf en door jezelf te voeden met de ervaringen die je opdoet, groei en leer je steeds verder. En daarvoor zijn we immers allemaal hier, om te leren.

Volg jouw eigen pad naar en met innerlijke wijsheid.

Een liefdevolle groet,

Kim

Terug naar het overzicht