Terug naar het overzicht

Balancing Act Legging – 2 van Pentakels

Tijdens het uitwerken van de weekkaart en de keuzekaarten stuit ik op iets heel moois. Soms gebeurt het dat er een kaart voor mijzelf uitvalt, terwijl ik aan het schudden ben en zo ook deze week. Mijn persoonlijke boodschap van de Shadowscape Tarot afgestemd op de Meditatie kaart uit het Orakeldeck Wijsheid van het Universum is 2 van Pentakels. Een boodschap over het besef van schepping en vernietiging, het balanceren met verschillende verantwoordelijkheden en het vinden van een juist evenwicht. Het mediteren levert mij, in het kort, op dat ik meer en meer besef welk gedrag vernietigend is of wordt vernietigd en welke scheppend of creërend is en wat ik aan het creëren ben.

Balancing act legging

In het begeleidende boekje van de Shadowscape Tarot staat een erg leuke legging die je kunt doen wanneer de 2 van Pentakels op je pad komt en ik voelde me geroepen om dit te doen. Na de legging voel ik me ook geroepen om de legging en de uitkomst van jou te delen. Het is een legging met 4 kaarten; de onderste kaart (zie foto) stelt voor wie ik nu ben, wat ik moet weten over deze situatie. De kaart links is wat ik aan het creëren ben en de kaart rechts wat ik aan het vernietigen ben. De bovenste kaart stelt de wind voor, een metafoor voor de omstandigheden waar ik mee te maken hebt en geen invloed op hebt. De tranen sprongen letterlijk in mijn ogen toen ik de Toren neerlegde op de positie van wat ik aan het vernietigen ben….En tranen… ja die zeggen me dat het een waardevolle reading is.

Voor deze legging heb ik het originele Rider Wait deck gebruikt aangezien de Shadowscape al in gebruik was voor de keuzekaarten bij de weekkaart. Voor de interpretatie heb ik wel de uitleg gebruikt van de Shadowscape, alhoewel de duiding natuurlijk nagenoeg identiek is, het woordgebruik en wijze van uitleggen is anders, meer metaforisch en dat ligt mij wel.

Positie 1 – 8 van Pentakels — Ik

Deze kaart geeft aan dat ik momenteel toegewijd, met geduld en oog voor detail aan het werk ben. Dat ik meesterschap aan het verwerven ben door mijn kennis en vaardigheden in te zetten om een gesteld doel te bereiken. Zorgvuldig en effectief. Bij een andere legging zou de kaart een beroep op je kunnen doen om jezelf toegewijd op te stellen en in actie te komen om je dromen waar te maken. In deze legging waar hij in de positie ligt die mij verteld wie ik nu ben en waar ik nu sta, gaat het dus om de letterlijke weergave van de kaart. Ik herken mezelf hier heel erg in, los van het feit dat ik een erg loyaal en toegewijd persoon ben, ben ik erg toegewijd en geduldig (ok, dat is iets moeilijker soms) bezig met mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling (die staat namelijk nooit stil) en ben ik dit ook naar buiten aan het brengen via mijn praktijk als Spiritueel Coach. Er is een breed scala aan mooie spirituele en esoterische wetenschappen die ik allemaal even mooi en waardevol vind. Die ik graag wil beheersen, zodat ik anderen op hun pad van spirituele ontwaking kan ondersteunen op die wijze die zij nodig hebben, op dat moment. Ik investeer veel tijd en energie, en geld, in deze ontwikkeling, het opdoen van kennis om de wijsheden vervolgens te delen. Een hele mooie kaart in deze positie voor mij, een fijne bevestiging dat mijn harde werken uiteindelijk vruchten zal afwerpen in de vorm van meesterschap.

In het boek behorende bij het Shadowscape Tarot deck staat onderstaande vers; te mooi om niet te delen en geeft ook gelijk een mooie metaforische betekenis van de kaart.

Wever, weef een patroon:
weef een droom van de geur van de zomer;
weef het kleed van de herfstschemering.

Wever, weef een lot:
weef een broze ankerlijn van een leven;
weef de tekens van van de bleke, wassende maan.

Wever, weef een web:
weef elke zijdeachtige, edele draad;
kunstenaar laat zijn remmingen vallen.

Positie 2– 9 van Pentakels — wat gecreëerd wordt

Een mooie kaart die aan de ene kant mijn persoonlijke groei laat zien van Pentakels 8 naar Pentakels 9 en aan de andere kant weergeeft hoe dat er dan uit ziet. 9 van Pentakels gaat over een gevonden evenwicht tussen het materiele en het spirituele; het besef dat het 1 niet zonder het ander kan en dat wanneer het gewicht teveel naar 1 kant geplaatst wordt er een onbalans ontstaat. Hoe mooi is deze brug ook eigenlijk naar de aanleiding van deze legging; 2 van Pentakels die aangeeft dat ik aan het balanceren ben met 2 uitersten, met 2 werelden. En dat is het eigenlijk ook. Het leven kent altijd dualiteit en zo is het aan de basis van jouw en mijn zijn ook. Er is een spirituele kant en er is een aardse kant, de 1 wijdt zich aan persoonlijke ontwikkeling en een gevoel van geluk en betekenis in het leven en de ander houdt zich bezig met het vervullen van allerlei verplichtingen. Wanneer deze 2 in evenwicht zijn, dat wil zeggen, wanneer de verantwoordelijkheden en verplichtingen voortkomen uit het spirituele proces vindt er een samensmelting plaats. Zijn beide dienend aan elkaar, vullen ze elkaar aan in plaats van dat het storende factoren zijn voor elkaar, elkaar als het ware in de weg lopen. 9 van Pentakels geeft daarbij aan dat alles wat ik nodig heb binnen handbereik is, dat de middelen die ik zoek, de kennis die ik wil hebben er al is… of beter gezegd in deze positie is het dat wat ik aan het creëren ben. Een leven waar evenwicht is tussen het spirituele en het materiele, dat het besef alles al te hebben, dat wat ik heb genoeg is en er vertrouwen is dat alles wat er bij komt vanuit de spirituele voeding zijn weg zal vinden naar het materiele. Alles is met elkaar in verbinding en stroomt samen. Prachtig toch!?

Positie 3 – De Toren — wat vernietigd wordt.

Tja, die akelige Toren… veel cliënten en andere mensen om me heen die ik spreek vinden dit een vreselijke kaart. Het is natuurlijk ook niet leuk wanneer je hele wereld instort en je alles opnieuw mag gaan opbouwen. De Toren komt niet alleen om je te vertellen dat je hele wereld instort, hij verteld je ook dat je mag loslaten wat je niet dient. Soms gaat dit over grote dingen zoals het beëindigen van een relatie en soms gaat dit over kleinere dingen zoals het aannemen van een nieuwe overtuiging of gedrag om het leven anders te kunnen ervaren. Zoals ik in mijn post al aangaf sprongen de tranen me in de ogen toen deze kaart zich op deze positie aan mij toonde. De afgelopen jaren is de Toren veelvuldig in leggingen naar voren gekomen en mijn leven is de afgelopen jaren dan ook veelvuldig veranderd. Dat kan ook haast niet anders wanneer ik mezelf als doel gesteld heb om mijn uiterlijke wereld in synch te willen laten zijn met hoe ik mij van binnen voel (9 van Pentakels op positie 2). Dit gaat gepaard met innerlijke veranderingen, vervolgens allerlei veranderingen in hoe ik om ga met verschillende mensen en situaties waardoor ik veel heb los ‘moeten’ laten en waardoor ik dus ook heel veel nieuwe dingen heb mogen toelaten in mijn leven. De Toren ziet er niet gezellig uit, helemaal mee eens, maar het is ook een voorbode, een aansporing om die veranderingen aan te brengen die je zo graag wenst. Het feit dat deze kaart op de positie ligt die aangeeft wat er vernietigd wordt, ja, dat zorgt voor een traan. Het verteld me namelijk dat de Toren momenten op een einde zijn gekomen en dat er rust zal komen na alle vele veranderingen. Heel logisch in verbinding met de kaart op de 2e positie, 9 van Pentakels. Ik zie deze kaart dus heel graag in deze legging, zeker op deze positie. Ik ben dankbaar voor alle Toren momenten in mijn leven de afgelopen jaren, want ze hebben me gebracht waar ik nu ben, maar het is bij tijd en wijlen ook zwaar geweest, onzeker geweest en ik ben wel toe aan rustiger vaarwater, meer overzicht en evenwicht. Ik ontvang mijn ‘nieuwe’ leven met open armen en werk er al heel lang heel hard voor. Het mediteren zal me hierbij gaan helpen; dit doe ik al regelmatig, maar in de drukte van alle dag en doen van alle vele leuke dingen, maak ik de meditaties korter of ik combineer (?) het met een activiteit, haha, ik moet er zelf om lachen nu ik het aan het typen ben. Ik noem het mediteren nu natuurlijk even specifiek, omdat dit de boodschap was van de weekkaart waarbij 2 van Pentakels (het zoeken naar evenwicht) er voor mij uitviel tijdens het schudden. De Toren op deze positie betekent een einde aan plotselinge veranderingen, grote inzichten die maken dat er aanpassingen nodig zijn en ga zo maar verder… een welkom einde 😊

Positie 4 – De Hogepriester —De Wind (invloeden van buitenaf)

Een 2e Grote Arcana kaart en dat is op zich al indrukwekkend bij een legging van 4 kaarten. De Hogepriester is een kaart van geloof, van religie, van standvastigheid, het aards en praktisch maken van spiritualiteit. Het is wat lastig om deze kaart te interpreteren in deze positie; hij geeft namelijk de omstandigheden aan waar ik mee te maken heb en verteld of die omstandigheden gunstig zijn of niet, of ze zorgen voor meer stabiliteit of juist voor onbalans. Ik ben geneigd om te gaan voor een gunstig effect. De Hogepriester is namelijk zeker van zijn zaak, heeft vele spirituele lessen ondergaan en is in staat deze te delen met anderen. Niet om ze iets op te leggen, maar om ze te begeleiden tijdens hun eigen weg, hun eigen groei en ontwikkeling. Deze kaart komt, net als de Toren, vaker in mijn leggingen naar voren en ik ben er soms een beetje bang voor. Alhoewel ik veel kennis heb en deze heel graag deel, vind ik het soms lastig om die positie ook te pakken, maar dat even daar gelaten… In deze positie gaat het over mijn omstandigheden en hij zou kunnen duiden dat ik mij steeds minder uit balans laat brengen door wat een ander van mij of wat mij bezighoudt vindt. Dat ik standvastig blijf geloven in mijn overtuigingen en dat een ander zijn of haar mening mag hebben, helemaal prima, maar ik hoef me er niets van aan te trekken, ik hoef mijn overtuigingen niet aan te passen, omdat een ander er anders in staat.

Ik zie er ook een 2e uitleg in en dat is dat mijn spirituele ontwikkeling verder gaat, dat mijn weg zich verder zal vervolgen en dat dit ook weer veranderingen met zich meebrengt. Een andere aanpak, een andere perceptie. Soms in de positie van leerling en soms in de positie van leraar. Zo blijft de cirkel van het leven rond gaan en zo blijft dualiteit ook altijd bestaan. Het zou er op kunnen duiden dat mijn omstandigheden mijn groei en die van anderen blijft stimuleren, dat mijn omstandigheden eigenlijk heel passend zullen zijn voor mijn persoonlijke en zakelijke wensen. De wisseling van leerling en leraar is op zijn minst een wens voor mijn leven, als mens en als Spiritueel Coach. In beide gevallen vind ik het een mooie uitleg, en voor het eerst ben ik niet echt bang voor deze kaart. Wanneer de omstandigheden mij er toe brengen om te blijven leren en te wisselen tussen leerling en leraar, kan ik dit alleen maar toejuichen. Ik wens het mezelf toe, ik geniet namelijk met volle teugen van alles wat ik leer en geniet ook met volle teugen wanneer ik mijn kennis kan delen met anderen en hen vervolgens zie oplichten door de inzichten die ze verkrijgen; een heel mooi samenspel in dualiteit, in 2 verschillende werelden, in 2 van Pentakels….

Een warme en evenwichtige groet,

Kim

< Terug naar het overzicht